Overtro og flaks i spill
Overtro og flaks er unektelig en del av spill. Selv om et lag vinner med ferdigheter, vilje og mye mer, vil alltid noen hevde at det var flaks involvert. Det er ikke bare en forsvarsmekanisme fra en dårlig taper. Veldig ofte har flaks spilt inn en hel del, og sånn er bare idrett og sport. Men det er selvfølgelig ikke alltid flaks som spiller så mye inn.
Poker er et eksempel på et spill hvor flaks kan spille mye inn, men ikke i lengden. Det å dominere ved det grønne bordet er reservert for de med det nødvendige ferdighetssettet for å gjøre det. Det samme gjelder idretter som fotball, tennis, basketball og mange flere.
I alle disse har vi sett lag og spillere ha kjempeflaks i noen få enkeltoppgjør. Men i det store og det hele er det de samme gjengangerne som vinner de største konkurransene. Flaks og overtro forblir derimot, på tross av statistikkenes tale, en del av alle spill og idretter. I denne artikkelen ser vi nærmere på dem.
Slik defineres flaks
Men hva er egentlig flaks? Er det for eksempel flaks om du lander en jobb i en prosess med flere tusen kandidater. Mest sannsynlig har du hatt litt av det folk flest vil regne som flaks. Og her ligger litt av nøkkelen: Folk flest regner flaks for å være noe litt annen enn det naboen vil si.
Det er enklest å se flaks når andre lykkes. Vi ser ikke alltid alt arbeidet som ligger bak prestasjonen. Dersom noen vinner mot oss, er det fort gjort å skylde på flaksen. Det vil si at vi mener de ikke hadde ferdighetene eller prestasjonen til å rettferdiggjøre seieren. Kort og godt handler flaksing om noe ufortjent.
Flaks er selvfølgelig også et begrep som brukes hyppig innenfor Lotto og tipping. Poenget her er at man har flaks når man vinner, fordi det var så liten sannsynlighet. Dersom et lite fotballag fra Norge slår Europas stormakter, er det vanskelig å ikke vri nyheten dithen at det norske laget hadde flaks. En underdog som vinner er som oftest flaks.
Hva er egentlig overtro?
Mange atleter og spillere baserer mye på overtro. Det er for eksempel vanlig å ha spesielle rutiner før en skal ut og konkurrere. Enten det er å spise en hamburger eller helle vann i fotballskoene sine, så handler ikke overtroen nødvendigvis om logiske handlinger. Tvert imot handler det oftest om ulogiske handlinger.
Ofte vil fotballspillere kysse gressmatta, nærmest som de tilbyr den. Det er også vanlig for enkelte keepere å ha en rutine med å hoppe opp til tverrligger. I andre idretter kan det hende overtroen er at en ikke skal lede med for mye, da dette viser dårlig respekt mot motstanderen, og karma kan gi deg tap.
Det finnes et hav av forskjellige perspektiver, og det er ikke lett gjort å gjøre seg klok på noen av disse. Spesielt i Asia finnes det tusenvis av gamle tradisjoner. Der er det så definert, at hvis en trår i hundebæsj, så burde en spille på Lotto. For der tilsier overtroen at en skal ha ganske mye flaks igjen for den uflaksen!
Fokuser på ferdighetene – så kommer resten
Dersom du ønsker å bli best i noe, bør du se bort fra alle ideene om flaks og overtro. Til syvende og sist er det ferdigheter som gjelder. Kanskje er det feil lag eller person som vinner konkurranser fra tid til annen. Men dersom en jobber hardt og fokuserer på å forbedre ferdighetene sine, vil en vinne i lengden.
Dette har blitt bevist om og om igjen. Mange norske fotballag har for eksempel kommet seg langt i cupen, og noen ganger har de også vunnet. Det samme gjelder den norske Eliteserien. Allikevel er det verdt å nevne at de beste har vunnet mest over tid, slik som for eksempel Rosenborg.
I andre idretter ser vi det samme. Norgesmestere er ikke alltid de aller beste, men over tid er det de beste som vinner mest. For å forhindre at flaks skulle spille inn overhodet, måtte mange kamper og mesterskap mest sannsynlig bli utført over 1 000 ganger. Det ville til tider måtte bli utført enda mer, men det har en ikke tid til. Derfor forblir flaks og overtro i sporten!