Back to Top

Kjerringråd.org

Når du trenger kjerringråd til hverdagsproblemer.

Overtro og flaks

Overtro og flaks

Begrepene overtro og flaks har an nær tilknytning til kjerringråd da alt er snakk om udokumenterte effekter som mange likevel har stor tro på.


Mange er overbevist om at enkelte personer er forfulgt av flaks mens andre personer er forfulgt av uflaks. Enkelte personer spiller jo lotto hele livet mens andre vinner første premien, ikke bare en gang men flere ganger i løpet av livet. Disse må jo da på en eller annen overnaturlig måte være forfulgt av flaks tenker mange.


Litt overtro har vi vel alle i oss? Idrettsutøvere er spesielt kjent for å ha omfattende rutiner de må gjennom før en konkurranse for å beholde godfølelsen. Det samme gjelder spesielt utstyr eller bekledning som de er overbevist om at er befengt med tilhørende flaks. Slik overtro kommer gjerne som en følge av at personen på et tidligere tidspunkt gjerne har vunnet eller prestert veldig bra med de aktuelle rutinene eller utstyret.


Mennesket har faktisk et grunnleggende behov for å tro på noe som er et ypperlig utgangspunkt for religion, overtro og flaks. Griseflaks har faktisk blitt et velkjent ord og brukes også innen markedsføringen av gambling. Norsk tipping har jo sine Flax-lodd som kalles «griseflax» mens nettsiden griseflaks.com er en egen nettside som handler om flaks og gambling.


Kjerringråd som gir deg flaks


Det finnes naturligvis en rekke kjerringråd som ifølge gammel overtro gir deg flaks i hverdagslivet. Hvem har ikke en eller flere ganger i livet lett intens etter en firkløver i blomsterengen? Eller kanskje hatt en gjenstand eller klesplagg de har vært overbevist det følger hell med?


Nedenfor følgen en oversikt over tradisjonelle gjenstander og omstendigheter som gammel overtro og kjerringråd påstår medfører flaks:

 

Tall og tallkombinasjoner


Gammel overtro sier at enkelte tall og tallkombinasjoner medfører flaks eller uflaks. Tallene 3 og syv er gjerne «magiske tall» som medfører helle eller lykke men kan også etter enkel overtro medføre ulykke. Utrykket knust speil medfører 7 års ulykke er jo et eksempel typisk gammel overtro. Hva med tallet 13, hvem har ikke fryktet fredag den 13’nde?


Når det kommer til flaks og overtro innen spill og gambling så har mange sin favorittrekke på lottokupongen. Andre har bestemte personlige lykketall de har klokketro på og satser gjerne stort på dette når de spiller på pengespill.


For å virkelig leke med skjebnen så kan vi ikke la være å nevne tallkombinasjonen 666 som skal være djevelens eller dyrets tegn ifølge gamle religiøse skrifter.


Firkløver


Dette har vi allerede vært inne på. Det å finne en firkløver har sterkt tilknytning til overtro om at dette skal medføre hell og lykke i livet. Firkløveren skal man helst bære på seg så lenge som mulig. Enkelte trodde også at der man fant en firkløver var det begravd en skatt.


Hestesko


En hestesko har også sin historie inne flaks og overtro. Dette mener man at har en tilknytning til hestens krefter og betydning for mennesker før bil og maskiner gjorde sitt inntog. En hestesko som hang over døren skulle bringe lykke, vel og merke dersom den hang riktig vei.

 


Ting som medfører uflaks:


Dersom man tror at det finnes mange kjerringråd og overtro som medfører flaks så er dette ingenting i forhold til hvor mye som skulle medføre uflaks. Nedenfor følger noen eksempler:
Oppslått paraply innendørs medfører uflaks og 7 års ulykke.

  • Det å gå under en stige medfører uflaks og 7 års ulykke.
  • Sort katt over veien medfører uflaks og 7 års ulykke.
  • Knust speil medførte medfører uflaks og 7 års ulykke.
  • Som nevnt har alltid tallet 13 vært befengt med ulykke og uflaks. Faktisk så mangler seteraden 13 i mange fly og det samme gjelder rom 13 på mange hoteller.

 

Det er helt naturlig at noen opplever flaks og andre opplever uhell


Selv om mange er overbevist om at enkelte er befengt med hell og lykke så er fakta at vi alle har samme utgangspunktet foren enhver tilfeldig hendelse vi står ovenfor. I denne artikkelen fra psykologtidsskriftet er for øvrig temaet om flaks eller uflaks grundig diskutert.


Se for deg rulettbordet på et casino, dette har 37 tall inkludert tallet 0. Dersom en skal satse på et enkelt tall er det dermed 1/37 dels sjanse for at en skal vinne. Det betyr at i gjennomsnitt vil en person som satser på et bestemt tall vinne hver 37 gang. Dersom personen er heldig så vinner denne på sitt første spill. Dersom personen er uheldig så kan det spilles 100 runder uten gevinst. Flaks, uflaks eller rett og slett tilfeldigheter?


Svaret på ovenstående er faktisk tilfeldigheter. Hver gang du har spilt en runde så er utgangspunktet det samme for neste runde, nemlig 1/37 dels sjanse for å vinne. Dersom man vinner i sin aller første runde så har man fortsatt 1/37 dels mulighet til å vinne andre runde igjen, noe som er usannsynlig langt fra uoverkommelig. Dette er tilfeldigheter som vil slå til med jevne mellomrom og er helt naturlig. Det betyr ikke at personen er magisk befengt med flaks selv om mennesket er bygd slik at det er lett å tro det.


Hvis man tenker etter så er en dag i en person sitt liv preget av tusenvis av tilfeldigheter. Det er da naturlig at i løpet av et langt liv vil mange slike tilfeldigheter ha positivt eller negativt utfall. Matematisk er det helt naturlig at enkelte vil oppleve et større antall positive utfall enn andre. Det betyr heldigvis eller dessverre, avhengig av hvilket svar man ønsker, ikke at det er noe magisk eller mystisk over dette.