Lykketing og ritualer
Kjerringråd tilhører en kategori som også inneholder temaet overtro, flaks og det å ha troen på gjenstander som bringer lykke og ritualer som bringer lykke.
Svært mange sverger til dette, ikke minst profesjonelle idrettsutøvere som veldig ofte føler seg helt avhengige av å bruke et spesielt plagg eller gjenstand når de konkurrerer og har ritualer de må gjennom før konkurransen stater. Disse ritualene kan ofte være underholdende i seg selv å observere utenfra. Gamblere er også helt opphengt i dette. Bare se på en profesjonell pokerturnering og studer de forskjellige ritualene spillerne har.
I 2023 er nok de fleste av oss såpass oppegående at vi innerst inne forstår at en ting eller rituale i seg selv ikke bringer lykke, men det betyr nødvendigvis ikke at dette er helt bortkastet tid for eksempel for en idrettsutøver. For hva med den indre ro og balanse som oppleves når disse tingene er på plass og man får gjennomført ritualene sine? Dette er psykologiske faktorer som vi i denne artikkelen vil se nærmere på og se hva vi kan finne av informasjon om.
I psykologien benyttes ofte ritualer og tvangstanker om hverandre. Dette er nok ikke uten grunn, men blir likevel litt feil fokus i denne sammenhengen som vi vil til bunns i da tvangstanker forbindes med noe ensbetydende negativt.
Hvordan oppstår et rituale?
Et rituale oppstår ikke av seg selv, men er gjerne et resultat av en eller flere tidligere erfaringer. Typisk er at en idrettsutøver presterer veldig godt i en spesiell anledning og ønsker å gjenta dette. Det går gjerne opp for han at alle de gangene han har prestert ekstra bra i det siste så har han brukt et bestemt par sko, utsyr eller lignende.
Han kan også oppdage at det er en spesiell gjenstand som har blitt liggende i lommen ved en forglemmelse og da har ha prestert bra. Hvis han da fjerner gjenstanden og plutselig presterer dårlig så kommer tankene om gjenstandens betydning. Neste gang forsøker han gjerne å legge gjenstanden tilbake der dem tidligere lå ved en feil, og oppleves det suksess i neste konkurranse når dette er tilbake så er gjerne et nytt rituale født med en egen lykketing involvert.
Denne psykologiske effekten er ikke bare negativ, det har sine naturlige positive sider, men blir fort vinklet til noe negativt. Ta en fotballspiller som et eksempel, som gjør noe nytt når han skal ta et frispart og lykkes med dette frisparket i motsetning til tidligere forsøk. Det er jo en helt naturlig resonering at de endringene han gjorde i forkant kan ha hatt noe å si for utfallet. Usikkerhetsmomentet er jo imidlertid om det var en tilfeldighet eller det nye han gjorde faktisk utgjorde en forskjell. For sikkerhets skyld er jo da et naturlig tankemønster å fortsette med dette.
Alt vi lykkes med i livet er jo tross alt basert på tidligere prøving og feiling, og det å gjenta det man gjør når man får til noe er jo helt elementært for at et menneske skal utvikle ny kunnskap og erfaring. Så hvorfor ikke holde på dine lykketing og ritualer så lenge det ikke går helt til hodet på deg?