Kjerringråd mot hjertebank og urolig hjerterytme.
Hjertebank og urolig hjerterytme kan oppleves veldig ubehagelig og skremmende, men er sjeldent farlig, så lenge det ikke foreligger andre symptomer på hjertesykdom. Samtidig så er det en mulighet for at det kan være et symptom på hjertesykdom og er noe som alltid bør undersøkes med lege før man forsøker å behandle dette selv med kjerringråd.
Dersom det derimot er avklart med lege at dette ikke er noe farlig så finnes det en rekke kjerringråd mot hjertebank. Her er de beste kjerringrådene vi kjenner til.
# 1 Magnesium mot hjertebank
Dette er det ultimate kjerringrådet mot hjertebank og er å spise magnesium, enten ved å ta tilskudd eller spise matvarer med høyt magnesium innhold. Nøtter og bananer er eksempler på gode magnesiumkilder.
Det er faktisk medisinsk dokumentert at lavt magnesiuminnhold kan gi hjerterytmeforstyrrelser eller mer ufarlig hjertebank. Det samme gjelder enkelte andre mineraler slik som natrium, kalsium og kalium, men magnesium er den mest vanlige. Dermed kan et tilskudd av dette og spesielt magnesium nesten over natten for mange sørge til at plagene med hjertebank forsvinner.
Bare husk at overdose av slike mineraler kan ha samme effekt og gi deg hjertebank. Behandle deg selv derfor med forsiktighet og gå gjennom ditt daglige kosthold og kosttilskudd for å forsikre deg om at det er underskudd og ikke overdose som er problemet.
# 2 Massere halsmuskulaturen
Enkelte opplever at det å massere musklene på siden av halsen kan fjerne hjertebank og urolig hjerterytme. Forklaringen på dette skal være at du stimulerer de samme nervebanene.
Det samme skal visstnok gjelde stimulering av endetarmen, enten ved at du går på do og bæsjer, eventuelt med stimuli utenfra med fingre eller lignende. Vi går ikke videre i detalj på dette.
# 3 Meditering og Yoga
Meditering og Yoga er et kjerringråd som går igjen på mange utenlandske nettsider. Meditering er fortsatt ikke så mye brukt i Norge som i enkelte andre land, men er på fremmarsj. Hensikten er å stresse ned å flytte fokus.
# 4 Hold pulsen
Det å holde pusten lengst mulig uten å besvime kan hjelpe mot hjertebank.
# 5 Utlign trykket i ørene
Her er ikke målet å utlikne trykket i ørene, men teknikken er den samme. Lukk munnen og hold foran nesen før du puster kraftig ut. Hensikten er å gi kroppen et lite minisjokk, noe som kan påvirke hjerterytmen.
Kraftig hosting skal ellers kunne gi samme effekten.
# 5 Stress ned
Stress er noe som påvirker hjertet. Det å igangsette tiltak for å stresse ned kan dermed også gjøre noe med hjertebank og hjerterytmen.
# 6 Ta en kald dusj
Ved å sjokkere nervesystemet med en kald dusj eventuelt sprute noe kaldt i ansiktet er et annet tiltak som kan gi kroppen et lite minisjokk som stimulerer hjertet. Her er det selvfølgelig viktig å ta en vurdering av helsetilstanden først slik at du ikke gjør annen skade.
# 7 Unngå dehydrering
Dehydrering kan føre til hjertebank og hjerterytmeforstyrrelser. Her er det ikke bare snakk om alvorlig livstruende dehydrering, men også det å ha et lite underskudd av veske gjennom hverdagen. Pss på å drikke litt ekstra vann i løpet av dagen og se hvordan det påvirker hjertebanken din.
Be legen skrive ut betablokkere dersom du har store plager med hjertebank.
Betablokkere er blant Norges mest brukte medisin og er en relativt uskyldig medisin selv om det selvsagt følger med noe risiko og fare for bivirkninger med alle reseptpliktige medisiner.
Betablokkere slik som Metoprolol (best kjent under merkenavnet Selo-Zok) er en mye brukt medisin i denne sammenheng, selv om det først og fremst benyttes som en blodtrykksreduserende medisin.
De fleste som sliter med hjertebank uten andre underliggende sykdommer reagerer veldig bra på relativt små doser av betablokkere. Dette bør derfor prøves dersom problemet er stort nok og kjerringråd ikke oppleves tilstrekkelig. Som en liten bonus på kjøpet så får du redusert blodtrykket også, noe de fleste ligger litt for høyt på fra før.
Hjertebank kan være tegn på stoffskiftesykdom.
Hjertebank kan også være et tegn på problemer med stoffskiftet, noe som igjen kan kreve egen medisinering eller andre medisinske tiltak mot dette. Det er derfor alltid viktig å oppsøke lege ved vesentlige problemer med hjertebank selv om det i de aller fleste tilfeller ikke er alvorlig eller kan spores til andre helseproblemer.
Angst og hjertebank
Angst, hjertebank og ufarlige hjerterytmeforstyrrelser henger tett sammen. Angst kan utløse hjertebank og hjertebank og hjerterytmeforstyrrelser kan trigge underliggende angst.
Behandling av angst, enten ved terapi eller med medisiner kan dermed også ha en positiv effekt på plager med hjertebank eller hjerterytmeforstyrrelser. Det samme gjelder andre veien, dersom man blir kvitt slike plager med hjertet så kan det også slå positivt ut i forhold til angst problematikk.